keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Palkintoehdokkaita

Taas on se aika vuodesta kun jaetaan kirjallisuuden Finlandia-palkintoja. Tieto-Finlandiaa tavoittelee kuusi teosta ja voittaja julkistetaan 22.11.2012. Palkinnon saajan valitsee Hesarin entinen päätoimittaja Janne Virkkunen. Ehdokkaat ovat:

Lilly Korpiola & Hanna Nikkanen: Arabikevät (Avain)
Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut – Miten ruokasi eli elämänsä (Atena)
Anto Leikola: Norsusta nautilukseen. Löytöretkiä eläinkuvituksen historiaan (John Nurmisen säätiö)
Arto Mustajoki: Kevyt kosketus venäjän kieleen (Gaudeamus)
Jukka Tarkka: Karhun kainalossa. Suomen kylmä sota 1947–1990 (Otava)
Björn Wahlroos: Markkinat ja demokratia (Otava)

Luen aika vähän tietokirjallisuutta, tai ainakin huomattavasti vähemmän kuin kaunoa, joten en ole yhtäkään näistä teoksista lukenut. Elina Lappalaisen Syötäviksi kasvatetut herätti kuitenkin kiinnostusta sen verran, että laitoin sen kirjastosta varaukseen. Wahlroosin kirja olisi varmasti mielenkiintoinen, mutta en usko, että siihen tulee siitä huolimatta tartuttua. Muut listalla olevat teokset eivät herättäneet mitään suuria kiinnostuksen tunteita, vaikka varmasti laadukkaita tietokirjoja ovatkin.




Finlandia Junior -ehdokkaat julkistettiin tänään. Palkinto jaetaan 29.11. ja sen saajan valitsee ohjaaja Mari Rantasila. Ehdokkaat ovat:

Aleksi Delikouras: Nörtti (Otava)
Venla Saalo: Kirkkaalla liekillä (Robustos)
Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu pihalla (Otava)
Karo Hämäläinen: Hurraa Helsinki! (Tammi)
Essi Kummu ja Marika Maijala: Puhelias Elias (Tammi)
Christel Rönns: Det vidunderliga ägget (Söderströms)

Suurinta mielenkiintoa herätti Tatu ja Patu pihalla, joka on kustantajan nettisivujen mukaan päivitetty versio Sudenpentujen käsikirjasta. Tatu ja Patu ovat hauskoja hahmoja ja Sudenpentujen käsikirja on ihana klassikko, joka pitäisi löytyä jokaisen lapsiperheen kirjahyllystä, joten tämän voisi kuvitella olevan aika lyömätön yhdistelmä. Toinen kiinnostava teos on Hurraa Helsinki!, joka on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa ja keskittynyt siis esittelemään Helsinkiä muotoilun näkökulmasta. Kuulostaa aika erikoiselta idealta lastenkirjaksi ja se herättikin mielenkiintoni. En ole vielä kirjaa päässyt selaamaan, mutta voisin kuvitella sen olevan melko hyvin toteutettu kun se on kerran päässyt palkintoehdokkaaksi. Täytyypä poiketa kirjakaupassa vilkaisemassa, mitä se pitää sisällään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Yli viikon vanhojen tekstien kommentit tulevat näkyviin ylläpitäjän hyväksynnän jälkeen.